[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 990: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 990: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
Vmax Club Sweden • View topic - Polering - Jeffrey's polerskola
Page 1 of 1

Polering - Jeffrey's polerskola

PostPosted: 20 Feb 2004, 14:54
by Magnus Kintzelt
Hej!
Är det någon som har polerat upp sina alumineum grejor på hojen som kan beskriva ganska detaljerat hur man skall gå till väga? Skulle vilja sätta igång och polera innan våren kommer på allvar. :P

PostPosted: 20 Feb 2004, 22:38
by Oscar
börja med att våtslipa med 1200 papper eller något i den stilen. när du kommit ner till den råa ytan så ska du maskinpolera med en lumpskiva och ett grovvax. när du fått en hyffsat blank yta så finns det ett högglansvax. när detta är gjort så tarr du det sista med autosol och vanlig trasa!

om du funderar på något så fråga! lycka till med poleringen!

Polering

PostPosted: 21 Feb 2004, 09:25
by Lasse Karlsson
Hej Oscar
Jag undrar vad är det för vax vad heter det och var köper man det.
Jag har nyligen köpt en bänkslipmaskin och ett set med olika
lumptrissor så jag suger i mig all info jag kan om polering. :crazyeyes: :?:

PostPosted: 21 Feb 2004, 09:47
by TurboVmax
Visst är det väl så att man blir lite extra berörd när man ser en hoj som gnistrar riktigt ordentligt. Och visst önskar man att man kunde få sin egen hoj så blank. Men hur gör man, måste man slita livet ur sig för att få till lite glans? Finns det genvägar? Finns det fallgropar man bör undvika? Och hur behåller man lystern när man väl fått till det? Dessa frågor och några till skall vi försöka bena ut i denna artikelserie om tre delar. Syftet med artiklarna är inte att utröna hur man får ut den absolut perfekta glansen, för det kräver ofta en hel del inköp av maskiner, trissor och vaxer, utan syftet är att komma fram till hur man kan få till en schysst glans med relativt billiga medel och med hjälp av maskiner som de flesta har hemma i garaget.

Förarbetet är den viktigaste delen av jobbet. Utan en bra grundyta så är det näst intill omöjligt att få till bra glans. Första steget är att få bort eventuell färg som sitter på. Detta är tyvärr det jobbigaste steget. Förr om åren fanns det bra dundermedel som bara var att stryka på, sedan kunde man i princip skölja bort färgen med vatten. Bums var ett av de gamla hederliga märkena, det finns visserligen fortfarande men är numera vattenbaserat. För att få bort färgen kan man använda sig av de färgborttagningsmedel som finns, exempelvis Bums. Din lokala färghandlare har säkert andra alternativ att välja på. Dessa medel brukar tyvärr inte ta bort all färg, men väl en hel del, allt som kan fås bort är välkommet. Packningsborttagare brukar också vara ganska aggressiva på färg, CRC gör en som funkar vettigt. Se till att färgborttagningsmedlet inte torkar in utan hålls fuktigt, man kan linda in det i lite hushållsplast så håller det sig fuktigt längre. Använd gärna i kombination med en varmluftspistol för att få bättre släpp på färgen.

Undvik att använda stålborste eller metallskrapa när färgen ska bort, använd något av plast att skrapa med. De repor som orsakas av exempelvis en stålborste är inte roliga att behöva sandpappra bort. Upprepa proceduren tills så mycket färg som möjligt är borta. Den färg som inte går bort med färgborttagningsmedel får man slipa bort. Använd inte för grovt papper vid slipningen, 240 – 300 papper är lagom att börja med för att sedan gå vidare till 800 - 1200 papper. Använd helst våtslippapper (som är svart, torrslippapper är gult) och slipa med vatten så färg och metallrester sköljs bort. Här är en varning på sin plats: använd INTE en oscillerande slipmaskin, de cirkelformade sliprepor som blir av en sådan maskin är mycket svåra att polera bort, att slipa för hand är att föredra. Sandblästring är inte heller en bra lösning eftersom blästergroparna blir kraftiga och är extremt jobbiga att slipa bort, det är jobbigare att slipa ner blästerytan än att slipa bort all färg för hand från början. Likaså är användandet av scotch-brite trissor ej att rekommendera, reporna av dem är även de tuffa att slipa bort.

När du fått till en schysst yta med 800 - 1200 papper så är det dags för nästa steg, poleringen. Ett tillägg kan göras vad gäller förarbete, om man vill få bort färgen på delarna så har jag hittat ett medel som faktiskt fungerar över förväntan. Det heter SPC-203 och kan köpas direkt från tillverkaren, Sea To Sky, som finns på http://www.seatosky.se. Mejla Daniel på daniel@seatosky.se

Nu har du då fått till en hyfsad yta med sandpapper. Sen då? Har du en bänkslipmaskin så är detta det bästa. Kan med enkelhet konverteras till en schysst polermaskin som bräcker alla sandpapper i världen. Om du satsar på att polera en hel del saker så rekommenderar jag att köpa en bänkslip på tex Biltema eller Clas Ohlson, dock ej de minsta modellerna, de orkar inte med och har begränsad drifttid (max 20 minuters kontinuerlig körning), de största kostar runt 500:-. Jag har en maskin på knappt 500w och det räcker mer än väl till för 25 cm trissor.

Polertrissor kostar c:a 150:-/st att köpa, JULA säljer ett bra kit med lite olika trissor som kan användas i borrmaskin. Här kommer ett tips hur man slipper kostnaden för trissor. Tag en normalstor tallrik , en bit tyg, för grovtrissa är gardintyg utmärkt, för fintrissa ej grövre än lakan, rita med penna efter tallrikskanten och klipp ut. Går att ungefär 2 gamla lakan till en ordentlig trissa. Vik bitarna 2 ggr och klipp upp lite i hörnet så du får ett hål i mitten motsvarande axeln på bänkslipen. Ta bort sliptrissan och skyddet och sätt dit trissan, dra åt ordentligt så den inte vobblar i och med att den är osydd. En budgetversion av ovanstående förslag är att klippa till egna mindre trissor (c:a 12 cm). Sätt en bult igenom och en bricka, dra åt och använd i en borrmaskin. Kör med ett förputsvax på grovtrissan. Kom ihåg! Blanda aldrig olika vaxer på samma trissa.

Nu kan du använda Autosol för att få en bra grund för högglansning. Avsluta med högglanspolering i fintrissan med ett glänsvax. Förputsvax och glänsvax kostar 70 - 150:- per kg och de flesta järnaffärer tar hem det från LUNA´s sortiment, som finns på http://www.luna.se.

Det finns en bok som heter ”Custom Metal Polishing”, den finns hos Margies Bookshop och kostar 182:-, kan beställas på http://www.margie-bookshop.se. Jag rekommenderar den varmt för den som vill fördjupa sig i polerandets konst.

PostPosted: 21 Feb 2004, 09:59
by Oscar
ja här hade vi en snubbe som verkligen gått in för detta... behöver väl inte gå in så mycket mer :wink: lät väldigt seriöst!

PostPosted: 21 Feb 2004, 12:32
by vrroom
Kanonbra instrux! Jag gör denna tråd "sticky"

Polering

PostPosted: 21 Feb 2004, 17:49
by Lasse Karlsson
Ja Jeffrey.
Ett bättre svar på min fråga kunde jag inte få.
Det här är bara att skriva ut och sätta över bänkslipen.
En perfekt instruktion. :wink: :) :)

Tack Jeffrey.

PostPosted: 22 Feb 2004, 23:23
by Magnus Kintzelt
Det är bara att buga och bocka!
Tack för den ingående instruktionen. Nu skall man bara komma igång.

PostPosted: 25 Sep 2005, 21:10
by Madmax
Är polerskolan fortfarande aktuell :?: eller har doktor Jeff hittat några nya undermedel :?:

Vad är det för något polermedel Janne rekommenderar :?:

Jag har kommit över en 2hp 3-fas motor med varvtal 2950r/m som ska bli stommen i min polermaskin. :roll:

Var hittar jag polerskivor :?: vax mm :?:

Nu är jag på G :rollin: :rollin: Jag är själv överraskad. :roll:

Tacksam för alla tips. :D


Rickard